Ja

Ik wil de Leaders Online nieuwsbrief ontvangen.

Wat leuk dat je je hiervoor aanmeldt. Vul hieronder de gegevens in en je ontvangt voortaan elke editie.

Het invullen van de beide velden is verplicht.

Naam
E-mail
Verzenden

Wil je eerder verschenen edities lezen?
Ga hiervoor naar onze nieuws pagina.

Sluiten

Vijf kwaliteiten voor een moderne leider

De maatschappelijke context verandert in hoog tempo. Als gevolg daarvan veranderen ook organisaties - en dat vraagt heel wat van het leiderschap in die organisaties. Wij gingen met Freek Peters, Hoogleraar Contextueel Leiderschap aan Tilburg Unversity en Partner bij de Galan Groep, in gesprek over het nieuwe of liever gezegd contextuele leiderschap.

 

Organisaties veranderen...

Freek ziet onder de druk van veranderende omstandigheden een omslag in de organisatiecultuur: meer naar buiten gericht, meer afstemmen en rekening houdend met de context.

Het nieuwe leiderschap dat daarbij past is anders dan bij het oude, hiërarchische denken. Daarbij benadrukt Freek: "Het nieuwe leiderschap is een aanvulling op het oude denken, zeker geen vervanging. In sommige situaties heb je juist dat oude beheersmatige denken nodig'.

 

... En innovatie is hard nodig

Innovatie is sleutel om als organisatie te kunnen overleven - je gaat altijd op zoek naar een betere werkwijze, een nieuwe productiemethode, een slimmer ontwerp, een mooier product. 

Freek vertelt: 'De beste en meeste innovaties, zo blijkt uit onderzoek, komen van de werkvloer. Daar zit de innovatiekracht, daar komen de verbeteringen vandaan. En de 1e lijnsmanager heeft de meeste invloed op het stimuleren (of tegenhouden) van die innovatie.'
Hoe kun je die innovatie nu het best stimuleren? Hoe kun je het meest uit je team halen?

Daar komt het nieuwe, of contextuele leiderschap, bij kijken.

 

Dat vraagt om leiderschap met nieuwe accenten

Freek maakt onderscheid in vijf generieke kwaliteiten, die van oudsher van belang zijn voor goed leiderschap. En die vijf kwaliteiten, die krijgen een nieuw accent. We zetten ze voor je op een rij: 

 • Van visie naar contextueel uitzicht
  Een nieuwe leider moet niet alleen een visie kunnen ontwikkelen, hij moet ook in staat zijn de context er nadrukkelijk bij te betrekken. Wat doet de omgeving, wat doen je samenwerkingspartners? Welke nieuwe opkomende trends en technologieën zijn er en wat betekenen die voor jouw organisatie?

 

 • Van koersvast naar equifinaliteit 
  Als leider heb je een doel voor ogen. In een complexe context is het van belang he te realiseren dat er meer wegen naar Rome leiden. Ofwel; equifinaliteit. In een open systeem kun je een eindresultaat op heel verschillende manieren bereiken. 

 

 • Van charisma naar altocentrisme 
  Een charismatisch en empathische leider, daar vragen we al jaren om. In een dynamische context is dat niet langer voldoende: als leider moet je juist in staat zijn om de andere centraal te stellen en je eigen gedrag daarop aan te passen. Rekening te houden met andermans belangen en te zien hoe je daarbij kunt helpen.

 

 • Van autonoom naar connectiviteit
  Meer dan ooit is het van belang data je je als leider kunt verbinden aan anderen en mensen met elkaar kunt verbinden. Binnen je organisatie, maar ook buiten je organisatie: breng mensen met elkaar in contact wanneer je denkt dat er meerwaarde kan ontstaan - ook wanneer dat niet direct in je eigen belang is.

 

 • Van kracht naar antifragility 
  Een nieuwe leider moet niet alleen krachtig zijn, maar ook veerkrachtig in tijden van stress, weten te buigen bij een ramp, de nieuwe situatie te accepteren en sterker eruit naar voren te komen. Denk maar eens aan de burgemeester van New York, na 9/11.

 

Geen aansturing - maar aandacht

De omslag naar het nieuwe leiderschap is niet eenvoudig. Vaak zal je vooral ‘oud gedrag' moeten afleren: in het centrum willen staan, vragen om management rapportages, de behoefte om dingen te beheersen? Dat is allemaal voorbij. Geef je team geen aansturing - maar aandacht. Ook (misschien wel juist) bij kenniswerkers!

 

 

TIP

Wil je meer weten over contextueel leiderschap? Lees dan het volledige artikel

Geplaatst op: 28 januari 2016

Leaders Radar

Met de nieuwsbrief Leaders Radar ontvang je informatie over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leiderschap, krijg je boekrecensies en lees je intervieuws met experts en leiders.

 

Wil jij ook bijblijven? 

Volg het voorbeeld van honderden andere leidinggevenden en meld je hier aan! Je ontvangt dan bovendien de handleiding 'Social media voor leiders die willen bijblijven'.